Meniu Inchide

Tot ce trebuie să știi despre protetica dentară – coroane din ceramică și zirconiu

Protetica dentară se definește ca fiind o ramură a stomatologiei care studiază arcadele dentare afectate de pierderea dinților, găsind soluții pentru reformarea acestora într-un mod cât mai natural. Edentația (pierderea dinților) și atriția (tocirea acestora) sunt problemele pentru care se apelează la diferite soluții de tratament, în funcție de fiecare pacient pentru a se reface echilibrul estetic, musculo-articular și funcțional.

Pierderea dinților aduce mai multe consecințe pentru întreaga bună funcționalitate a organismului uman, pentru că odată pierdut un dinte, ceilalți rămași se dezechilibrează în cursul lor firesc de manifestare.

Pentru remedierea acestor probleme se pot efectua diferite tratamente, personalizate, cum ar fi aplicarea fațetelor dentare, reconstrucții dentare cu ajutorul coroanelor dentare, incrustarea dentara, care se întâlnește sub forma unei plombe pentru a restabili legătura dintre locul dintelui pierdut cu ceilalți dinți, și nu în ultimul rând protezele dentare fixe sau mobile, care asigură funcționalitatea dinților în mod natural după implantarea lor.

Momentul în care apelăm la lucrările protetice este determinat de factori ca, pierderea unuia sau a mai multor dinți, îngălbenirea sau decolorarea dinților, dimensiunea oscilantă a dinților, remodelarea gingivală. În urma stabilirii diagnosticului se alege și metoda remedierii acestuia.

Una din cele mai frecvente lucrări protetice este coroana dentară, care are rolul de a acoperi un dinte distrus, din cauza unei carii sau din cauza unui impact, fiind fisurat, rupt, reușind să îi redea estetica dar și funcționalitatea.

Coroanele dentare sunt compuse din diferite materiale, printre care se numără ceramica și zirconiu. 

Coroanele integral ceramice reprezintă o soluție pe termen lung pentru remedierea unui dinte distrus în proporție de peste 50%, care se află în general în prim-plan, deoarece ceramica dentara reproduce fidel structura naturală a dintelui, atât din punct de vedere al texturii cât și al culorii. Un alt motiv pentru care se recomandă coroanele ceramice este protecția de fractură a unui dinte pe care o oferă, refăcând țesutul dentar pierdut prin carie.

O altă lucrare protetica este obținută prin coroanele de zirconiu, material ce este considerat cel mai rezistent când vine vorba de confecționarea coroanelor dentare. Acestea se folosesc tot pentru remedierea cariilor, individual sau pot fi unite, formând o punte dentară. Puntea dentară este o lucrare fixă, cimentată între doi dinți de sprijin, complet sănătoși. Puntea dentara este o alternativa acceptabila pentru pacienții care nu dispun de un buget corespunzător pentru reconstrucții pe implanturi dentare.

Înaintea aplicării coroanelor dentare dinții sunt pregătiți prin șlefuire și tratați pe canale, dacă această procedură se consideră necesară.

După aplicarea coroanelor dentare, pacientul trebuie să respecte o igienă orală prin periajul zilnic după fiecare masă, curățarea cu ață dentară și folosirea apei de gură

Call Now Button