Meniu Inchide

Pedodonția – stomatologie pentru copii

Pedodonția este o ramură a medicinei stomatologice care se ocupă de întreținerea dentară a copiilor, pe de o parte și pe de altă parte, de educare părinților în ceea ce privește igiena orală, produsele folosite și modul de utilizare a acestora pentru copiii lor.

Medicul pedodont are nevoie de o pregătire specială în domeniu, dat fiind faptul că afecțiunile dentare de care poate suferi un copil trebuie tratate cu o atenție sporită și cel mai important trebuie explicate, cu grijă, micului pacient. Când vorbim de stomatologul pedodont ne gândim nu numai la pregătirea standard de care trebuie să dispună în acest domeniu, ci și la pregătirea psiho-emoțională pe care trebuie să o aprofundeze pentru a putea trata afecțiunile stomatologice ale copiilor. Primul pas atunci când un copil intră într-un cabinet stomatologic trebuie făcut cu încredere din partea lui, încredere pe care o dă stomatologul prin vorbe, gesturi, explicări pe înțelesul lui.

Mulți părinți ajung cu copii la medicul stomatolog doar atunci când dantura celui mic are o problemă, ceea ce din păcate este greșit. Prima vizită la pedodont trebuie făcută încă de la apariția primilor dințișori sau cel târziu la vârsta de un an.

Vizita într-un cabinet stomatologic pentru un copil trebuie să fie una distractivă, pentru ca acesta să se familiarizeze cu locul și cu persoanele din jur. De cele mai multe se folosesc povești, glume, tot felul de jocuri, care îi stârnesc curiozitatea celui mic, devine cooperativ și problemele stomatologice pe care le are se pot rezolva într-o atmosferă liniștită, fără durere.

Este indicat ca părinții să se îngrijească de sănătatea orală a copilului lor, de aceea primele ședințe la pedodont sunt pentru informarea părintelui cu privire la stadiul în care se află dantura copilului, ce alimente ar trebui să consume, prin ce modalități se va face periajul dentar, părintele primind detalii ca: tipul de periuță ce trebuie folosit, pasta de dinți potrivită, plus alte accesorii.

Eruperea dentară la copii este considerată de părinți una din cele mai solicitante perioade, întrucât copilul plânge din cauza durerii, iar părintele nu știe cum o poate ameliora. La o primă consultație se pot da indicații și despre erupțiile dentare pe care le va avea copilul, cum pot fi temperate acestea și cum trebuie explicate celor mici.

Li se indică părinților ca odată cu creșterea dinților copiilor să se renunțe la suzetă, deoarece aceasta poate afecta creșterea sănătoasă a danturii.

Cea mai întâlnită afecțiune la copii este caria dentară, care apare din motive ca alimentația necorespunzătoare, periajul insuficient al dinților, acumularea de bacterii în cavitatea bucală.

În primele luni de viață, sugarul care beneficiază de lapte matern pornește cu un avantaj de nutrienți pentru creșterea sănătoasă a danturii, în schimb cel care beneficiază de lapte praf trebuie supravegheat cu atenție din punct de vedere stomatologic, deoarece acesta conține mulți factori bacterieni.

Dacă părintele alege să aibă grijă de igiena orală a celui mic încă de la primii dințișori se pot evita complicații grave care ar putea apărea pe viitor.

Lasa un review

Adresa de mail nu va fi publicata

Call Now Button