Ortodonție – aparate dentare

Ortodonția este latura stomatologiei care se ocupă de remodelarea afecțiunilor dentare și ale oaselor faciale prin intermediul aparatelor dentare. Medicul ortodont are o atentă pregătire în domeniu, suplimentară față de un medic stomatolog, deoarece această latură necesită o aprofundare a cunoștințelor pentru realinierea corectă a dinților.

Ce putem trata prin intermediul aparatelor dentare?

În urma unui consult stomatologic se pot constata probleme ca alinierea incorectă a dinților ce împiedică realizarea mușcăturii corecte, care ulterior poate duce la alte afecțiuni mai grave ce nu vor mai putea fi tratate doar prin purtarea unui aparat dentar, dinți încălecați, spații mari între dinți care creează disconfort și greutate în păstrarea corectă a igienei orale, înclinarea dinților, poziția dintelui mai în față sau mai în spate față de locul lui în mod firesc și multe altele.

Cum remediem aceste afecțiuni dentare?

Toate aceste probleme se pot remedia prin intermediul aparatului dentar, ce are rolul de a poziționa dinții în mod corect pe arcada dentară. 

Tratamentul ortodontic nu are ca scop numai asigurarea aspectului vizual plăcut al danturii, ci și alinierea dinților în așa fel încât aspectul feței să devină simetric, iar procesul de masticație să fie corect din orice punct de vedere. Atunci când dantura umană este aliniată corespunzător este mult mai ușor de întreținut, iar problemele cauzate de carii se diminuează, deoarece curățarea dinților se face complet.

Ortodontul personalizează în urma unei consultații modelul aparatului dentar, structura acestuia, materialul, poziționarea și cel mai important durata purtării acestuia pentru remedierea problemelor.

Ce tipuri de aparate dentare există?

Aparatul dentar lingual este un model invizibil, dat fiind poziția sa, în spatele dinților, care beneficiază de același efect ca aparatul vizibil. La acest model de aparat apelează în general artiștii, peroanele publice.

Aparatul dentar din safir este alcătuit din bracket-uri confecționați dintr-un cristal artificial, greu de sesizat, fiind comparat cu bijuteriile. Aparatul ortodontic ceramic este compus tot din bracket-uri care sunt mai vizibili decât cei menționați anterior (din safir). Iar cel din urmă aparat dentar, clasic și la îndemâna tuturor, este cel metalic, fiind primul aparat dentar inventat, care este utilizat și în zilele noastre, cu eficiență la fel de ridicată ca cele menționate anterior. 

O altă caracteristică a aparatului dentar este legată de modul de fixare a acestuia, fiind variante fixe, ca cele menționate mai sus, dar și variante mobile, recomandate în general copiilor, în momentul dezvoltării danturii, sau ulterior purtării unui aparat dentar fix, pentru păstrarea formei rezultate.

De reținut că alegerea aparatului dentar se face în funcție de indicațiile medicului ortodont, în urma unei consultații care are ca scop găsirea celei mai eficiente metode de tratament.

Lasa un review

Adresa de mail nu va fi publicata

Call Now Button