Cu toții ne dorim dinți frumoși, sănătoși și strălucitori. Corecția zâmbetului este cea mai simplă și mai neinvazivă formă de intervenție estetică.
Din păcate, îngălbenirea dinților este o problemă din ce în ce mai comună, cu care se confruntă multe persoane. Smalțul dinților se poate îngălbeni uniform sau pot apărea doar pete în diferite nuanțe de galben, maro sau gri. Printre cele mai frecvente cauze menționăm: lipsa igienei orale corespunzătoare, fumatul, băuturile și alimentele nesănătoase, diverse medicamente, predispoziția genetică, îmbătrânirea firească ș.a.
În prezent, există suficient de multe soluții pentru a obține zâmbetul alb și strălucitor pe care ni-l dorim, fațetele dentare și albirea dentară fiind doar două dintre acestea. Însă, alegerea variantei potrivite poate ridica multe semne de întrebare.
În continuare ne dorim să vă informăm asupra principalelor puncte cheie, care vă pot ajuta în luarea acestei decizii.
💭 Ce sunt fațetele dentare?
Fațetele dentare sunt pelicule subțiri de porțelan, extrem de subțiri, care au scopul de a corecta o modificare de culoare și formă a dinților. Având o grosime de 0,3-1 mm, se lipesc cu ușurință pe suprafața exterioară a dinților, creând un aspect natural al dinților. Este esențial ca un pacient să aibă dinții sănătoși înainte de a lua în considerare aplicarea fațetelor dentare deoarece se pot forma carii între suprafața dintelui și cea a fațetelor, iar un dinte deja slăbit poate fi în pericol.
💭 Ce presupune albirea dentară?
Albirea dentară constă în aplicarea unui gel pe suprafața dinților și activarea acestuia prin intermediul luminii unui aparat special. Gelul conține peroxid de hidrogen, care se va descompune și va elibera oxigen, ce va pătrunde prin smalț, albind uniform zone ale dintelui colorate sau îngălbenite.
💭 Fațete dentare versus albirea dentară
- Durabilitatea efectului
Fațetele dentare nu se colorează, odată puse, culoarea nu se modifică în timp, așadar se poate avea o dantură albă, îngrijită corespunzător, chiar și 15 ani. Acestea se pot crapă sau se pot dezlipi dacă pacientul mestecă alimente dure sau dacă își roade unghiile. Dentistul poate repara adesea deteriorarea unei fațete, mai ales dacă acesta este fabricată dintr-un material compozit.
În schimb, albirea dentară este o soluție temporară deoarece dinții se vor îngălbeni din nou din cauza înaintării în vârstă și a stilului de viață.
- Gradul de invazitate al tratamentului
Albirea dentară este puțin invazivă, cu toate că poate apărea sensibilitatea dentară, care dispare în aproximativ o săptămână. Fațetele dentare sunt de două tipuri: aplicate cu o șlefuire minimă a dintelui sau fără șlefuire.
- Naturalețea efectului
Fațetele dentare sunt personalizate pentru fiecare pacient, astfel încât este aproape imposibil ca o persoană să observe diferența dintre fațete și dinții naturali. Albirea dentară modifică doar culoarea dinților, deci nu poate fi vorba de lipsa de naturalețe.
- Intensitatea albirii
În cazul pacienților cu modificări ușoare de culoare, care au dinții perfect aliniați și sănătoși, albirea dentară va oferi rezultatele dorite. Pentru pacienții ai căror dinți sunt de culoarea gri-maronie, aceasta provine din interiorul dintelui, fațetele dentare reprezintă o soluție mai bună.
- Uniformitatea albirii
În funcție de metoda de albire a dinților, trebuie ținut cont de faptul că, în mod natural, dinții au diferite intensități ale culorii. Aceste nuanțe (de exemplu, zona din apropierea gingiei este mai subțire și mai deschisă la culoare) vor fi menținute și în urma albirii dentare, care nu va asigura o albire uniformă de sus în jos – cum s-ar întâmplă în cazul fațetelor.
Fațetele dentare au o culoare uniformă, personalizată după dorința pacientului și ținând cont de estetica și armonia fizionomiei.
- Costul final
Întrucât fațetele dentare pot rezolva mult mai multe probleme decât albirea dentară, reprezintă o soluție pe termen lung. Nu este surprinzător faptul că fațetele dentare sunt în primă instanță mai mult scumpe decât o albire dentară, dar necesitatea repetării procesului de albire dentară, în timp, determină o creștere o costurilor, ajungând chiar să depășească investiția realizată în fațetele dentare.
Orice decizie legată de sănătatea orală se realizează prin cântărirea factorilor care sunt importanți pentru pacient. În acest context, Dr. Grig vă așteaptă la o consultație pentru a discuta opțiunile care vi se potrivesc.
📞 Programări la 0749 374 744 sau 🌐 https://drgrig.ro/contact/