Meniu Inchide
Cariile la copii

Cariile la copii – de ce apar și cum le tratăm?

Cariile sunt una dintre cele mai frecvente probleme dentare întâlnite la copiii mici. Carierea dentară se referă, în general, la descompunerea celei mai dure substanțe de pe dinți  – smalțul. Când acest smalț se descompune și mai mult, se pot observa găuri în dinți, numite cavități.

Pentru Dr. Grig, pacienții micuți reprezintă o prioritate, iar în continuare vă vom ajuta cu tot ceea ce trebuie să știți despre cariile la copii (cauzele frecvente,  opțiuni de tratament și sfaturi de prevenire).

 

  • De ce apar cariile la copii?

Se estimează că aproximativ 42% dintre copiii cu vârste cuprinse între 2-11 ani au avut carii dentare în dinții lor primari, conform unui studiu efectuat de National Institute of Dental and Craniofacial Research.

Întrucât periajul obișnuit și folosirea aței dentare pot preveni acumularea de plăci, cavitățile se dezvoltă adesea atunci când copiii nu își spală corect dinții sau nu folosesc ața dentară în mod adecvat. De asemenea, că o bună igienă dentară include controale dentare regulate.

Igiena dentară precară nu este singura cauză a cariilor, dieta joacă un rol important. Există un risc mai mare de apariție a cariilor dentare dacă se consumă în mod constant cantități mari de carbohidrați (zaharuri și amidon). Astfel de alimente includ lapte, sifon, stafide, bomboane, tort, sucuri de fructe, cereale și pâine. Bacteriile care trăiesc în mod normal în gură schimbă aceste alimente, producând acizi.

 

  • Cum putem preveni cariile la copii?

            Putem destul de mult accent pe prevenție, dat fiind faptul că micuții pacienți de astăzi vor fi adulții responsabili de mâine. Ne dorim să vă oferim instrumentele necesare pentru a vă bucura de un copil cu un zâmbet sănătos pentru tot restul vieții.

  • Adoptați o rutină de igienă dentară (periaj dentar de cel puțin 2 ori pe zi, de minim 2 minute fiecare) încă de la primele semne de apariția a dinților. În același timp, programați-vă copilul la prima consultație stomatologică;
  • Optați pentru pastă de dinți cu fluor;
  • Preveniți transferul bacteriilor din gura dumneavoastră către copilul dumneavoastră. Nu împărtășiți ustensilele de mâncare și nu curățați suzeta bebelușului cu saliva;
  • Cultivați obiceiuri sănătoase, cum ar fi folosirea aței dentare sau obiceiuri alimentare sănătoase (mix de nuci, banane, sos de mere neîndulcit, morcovi, fructe uscate fără adaos de zahăr);
  • Programați consultații dentare de rutină pentru copilul dvs. la fiecare 6 luni.

 

  • Cum tratăm cariile dentare?

Pe lângă menținerea unor bune practici de sănătate orală, medicul dentist vă va recomanda să îndepărtați partea deteriorată și să o înlocuiți cu un fel de umplutură. Umpluturile pot avea loc pe dinții permanenți, precum și pe dinții de lapte. În timpul procedurii, dentistul îndepărtează cariile dentare și apoi umple gaura cu un material alb compozit sau metalic. Umplerea unei cavități care se formează pe un dinte de lapte poate salva sau conserva dintele. Uneori, dacă dintele este grav deteriorat sau are o infecție, este posibil să fie nevoie să fie extras dintele de lapte.

Aceasta, desigur, nu este o opțiune pentru fiecare copil, dar pentru a afla soluția potrivită cazului micuțului dvs., programați-vă la o consultație.

 

📞 Programări la 0749 374 744 sau 🌐 https://drgrig.ro/contact/

Call Now Button