Diferența dintre un zâmbet sănătos și vizitele frecvente la dentist are legătură cu dieta pe care o adoptați. Chiar și cu o bună rutină de igienă orală (periaj de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură), poate reprezenta o provocare menținerea sănătății orale pe termen lung. Probabil că ați auzit expresia „ești ceea ce mănânci”, iar acest lucru este valabil mai ales pentru dinți și gingii.
Prevenirea este cel mai bun medicament pentru zâmbet. Dr. Grig v-a pregătit o listă cu alimente care pot avea un impact semnificativ asupra dinților, dar și a sănătății generale.
- Citrice (clementine, lămâi, grapefruit, portocale)
Citricele și sucurile realizate din acestea sunt o sursă bogată de vitamina C și alți nutrienți. Colagenul din dentina dinților depinde de vitamina C pentru menținerea rezistenței și structurii sale prin sinteză.
- Căpșune
Datorită proprietăților antioxidante, căpșunele conțin acid malic, care ar putea să vă albească în mod natural dantura.
- Salată verde
Spre deosebire de alimentele bogate în carbohidrați, salata verde ajută cavitatea bucală să producă mai multe bacterii care reduc nitriții. Salata face ca dinții să se simtă mai curați și va susține în mod activ un microbiom oral mai sănătos.
- Pește gras
Bogat în vitamina D, peștele întărește smalțul din interior spre exterior, datorită combinației cu vitamiele A și K2. Peștele gras este, de asemenea, bogat în omega-3. Grăsimile omega-3 susțin sănătatea gingiilor și pot ajuta la prevenirea și reducerea simptomelor de parodontită (boala gingiilor).
- Morcovi, mere, pere, castraveți
Legumele și fructele crude care necesită multă mestecare vă pot întări dinții. Această mestecare perturbă, de asemenea, placa plină cu bacterii și curăță dinții și gingiile.
- Cartofi dulci
Cartofii dulci conțin o doză semnificativă de vitamina A, care ajută la menținerea membranelor mucoase și a țesuturilor moi ale gingiilor. Aceasta este vitală în menținerea proteinei cheratină, un agent care promovează formarea smalțului dinților.
- Ceai (negru, verde)
Compușii numiți polifenoli, care se găsesc în ceaiurile negre și verzi, încetinesc dezvoltarea bacteriilor asociate cu cariile și bolile gingivale.
- Apă
Apa ajută la spălarea zaharurilor și a acidului de pe dinți. De asemenea, conține fluor, un mineral care protejează împotriva eroziunii dentare și se găsește în pasta de dinți și în unele ape de gură.
- Lapte
Laptele neutralizează o parte din acidul produs de placa bacteriană. Consumul unui pahar de lapte după ce ați mâncat un desert dulce, cum ar fi tortul cu ciocolată, vă poate proteja dantura. În schimb, adăugarea laptelui peste cereale nu are același beneficiu deoarece devine laptele devine dulce.
Vă așteptăm la un control de rutină, pentru a verifica starea danturii, iar împreună vom găsi soluțiile potrivite pentru a obține zâmbetul dorit!
📞 Programări la 0749 374 744 sau 🌐 https://drgrig.ro/contact/