Meniu Inchide

Erupția dentară. Tot ce trebuie să știți despre apariția primilor dinți la copii 

 

Apariția primului dinte este o etapă importantă în dezvoltarea micuțului și semnalează dezvoltarea sănătoasă continuă a dentiției unui copil. Momentul marchează, de asemenea, ani de provocări, frustrări, învățare și predare. Pe această cale, Dr. Grig dorește să vă împărtășească principalele informații referitoare la erupția dentară.

 

  • Parcursul dentiției

Dezvoltarea dinților primari începe în timp ce bebelușul se află în uter. La aproximativ 5 săptămâni de gestație, primii muguri ai dinților primari apar în fălcile bebelușului. La naștere, bebelușul are un set complet de 20 de dinți primari (10 în maxilarul superior, 10 în maxilarul inferior) ascunși sub gingii. Dinții primari sunt, de asemenea, cunoscuți ca dinți de lapte.

Dinții permanenți încep să erupă în jurul vârstei de 6 ani, deși pot apărea mai devreme sau mai târziu, de obicei în corelație cu momentul în care au apărut dinții de lapte. Majoritatea dinților permanenți încep să erupă la câteva săptămâni după căderea dinților de lapte, cu toate acestea, în timp ce există 20 de dinți de lapte, în cele din urmă vor apărea 32 de dinți permanenți (16 în fiecare maxilar).

 

  • Etapele erupției dentare

În continuare v-am pregătit ordinea apariției erupției dentare și momentele în care vă puteți aștepta să vedeți dinții permanenți.

 

Dinți superiori Erupția dentară Apariția dinților permanenți
Incisiv central 8-12 luni 6-7 ani
Incisiv lateral 9-13 luni 7-8 ani
Canin 16-22 luni 10-12 ani
Primul molar 13-19 luni 9-11 ani
Al doilea molar 25-33 luni 10-12 ani

 

Dinți inferiori Erupția dentară Apariția dinților permanenți
Incisiv central 6-10 luni 6-7 ani
Incisiv lateral 10-16 luni 7-8 ani
Al doilea molar 23-31 luni 10-12 ani
Primul molar 14-18 luni 9-11 ani
Canin 17-23 luni 9-12 ani

 

Primii dinți încep să apară la vârsta de aproximativ 6 luni. De obicei, primii doi dinți care erup sunt cei doi incisivi centrali inferiori (cei doi dinți frontali inferiori). Apoi, apar primii patru dinți frontali. Dinții apar de obicei în perechi – câte unul din fiecare parte a maxilarului superior sau inferior.

 

  • Sfaturi pentru ameliorarea simptomelor

Erupția dentară durează aproximativ 8 zile, ce includ 4 zile înainte și 3 zile după ce dintele a trecut prin gingie. În acest moment, este posibil să vedeți o bulă de culoare albastră-gri pe gingia unde dintele va apărea. Aceasta se numește chist erupțional și, în general, va dispărea fără tratament. În acest timp, poate fi dificil să îl liniștiți pe cel mic, fapt pentru care vă recomandăm:

  • Masați ușor gingia cu degetele curate sau cu o cârpă moale și umedă;
  • Presiunea unui obiect rece poate ameliora disconfortul din dinți;
  • Medicamente pentru ameliorarea durerii sunt indicate (paracetamolul funcționează extrem de bine pentru copii). Ibuprofenul poate ajuta, de asemenea, dar nu este la fel de bine tolerat de copii;
  • Ștergeți zonele din jurul gurii sau bărbiei, unde micuțul salivează deoarece pot deveni iritate;
  • Spălați dinții copilului de două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor.

 

  • Informații sintetizate
  • O regulă generală este că, la fiecare 6 luni de viață, vor erupe aproximativ 4 dinți;
  • Dinții inferiori apar înaintea dinților superiori;
  • Dinții inferiori erup înainte de dinții superiori;
  • Pentru dinții superiori și inferiori, erupțiile se observă în perechi; pe laturile stânga și dreapta;
  • Dinții primari sunt mai mici și mai albi decât dinții permanenți;
  • Un copil ar trebui să aibă toți dinții de lapte vizibili la vârsta de 2-3 ani.

 

Dr. Grig vă recomandă ca prima vizită a copilului în cabinetul stomatologic să aibă loc la apariția primilor dinți de lapte (în jurul vârstei de 6 luni). Vă așteptăm să pornim pe drumul către un zâmbet sănătos și de lungă durată!

 

📞 Programări la 0749 374 744 sau 🌐 https://drgrig.ro/contact/

Call Now Button